Selvom mange ikke kender til MOOC, er eksperter enige om, at potentialet indenfor efteruddannelse er enormt. Om potentialet bliver indfriet kommer an på arbejdsgiverne.
Af Sofie Mathson, Lene Knudsen & Anine Holmelund Frandsen
Når du går til din arbejdsgiver for at bede om finansiering til din efteruddannelse, skal du måske være taktisk for at få et ja. Men forestil dig, at den var gratis. Hvorfor skulle du så få et nej? Coursera er den største udbyder af MOOCs på verdensplan. Deres tal viser, at 52 procent af alle, der gennemfører kurser, bruger det som en form for efteruddannelse.
Der er enighed om, at potentialet indenfor online efteruddannelse er stort i Danmark. Fleksibiliteten er nemlig langt større end ved de almindelige efteruddannelser. Det er dog op til arbejdsgiverne at vurdere, hvilken værdi de vil tillægge kurserne.
Efteruddannelse kan gå online
Rune Heiberg Hansen, områdechef for rådsbetjening og analyse hos Danmarks Akkrediteringsinstitution, har været med til at lave en analyse om fænomenet. Han mener, at MOOCs største potentiale ligger indenfor arbejdsstyrkens efteruddannelse.
”Efteruddannelse er der, hvor jeg ser det største selvstændige potentiale, for det går ind og giver adgang til de kompetencer, man står og mangler i forskellige sammenhænge på en fleksibel måde,” siger Rune Heiberg Hansen.
MOOC kan principielt erstatte de nuværende efteruddannelser. Det mener Jørgen Bang, ekstern lektor på Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier ved Aarhus Universitet. Han siger:
”De online kurser har deres største funktion indenfor efteruddannelse. Her har folk i forvejen en uddannelse at bygge videre på. De er derfor kommet op på et niveau, hvor de er så modne, at de kan styre deres egen læringsproces, og så er MOOC oplagt. Den største fordel ligger i fleksibilitet. Du kan gøre det, når du er motiveret og har tid.”
Mulighederne er mange
Nikolaj Gilstrøm er en af de danskere, som har taget MOOCs. Han går på HHX på Niels Brock, men forestiller sig at efteruddanne sig senere hen ved hjælp af kurserne, fordi det er fleksibelt.
“Det bedste ved MOOC er, at jeg kan tage det i mit eget tempo. Det kan følge min tidsplan, i stedet for at jeg følger deres tidsplan. Det giver frihed. Jeg kan gøre det eller lade være, og det forpligter ikke. Jeg tager udelukkende kurser af egen lyst.”
Den fleksible mulighed hænger godt sammen med nutidens samfund, hvor job og opgaver i stigende grad er midlertidige. Rune Heiberg Hansen fra Danmarks Akkrediteringsinstitution peger på, at det især er brugbart i forhold til jobskifte, fordi mange af kurserne netop er gratis.
”Onlineudbuddet er voldsomt meget større end det fysiske udbud, og prisen er noget andet. Man kan få noget, som kan løfte en over i nogle andre brancher,” siger han.
Der findes mange forskellige kurser indenfor alle faggrupper:
Folkeskolelærerne går forrest
I Danmark bruger University College Sjælland MOOCs til at efteruddanne folkeskolelærere. De har udviklet deres egne kurser, og ved hjælp af samtale og test udvælges dele af kurset som fokusområde. Ifølge Peter Grabowski Hjørnet, som er chefkonsulent ved University College Sjælland, er det fordelagtigt, fordi lærerne har forskellige udgangspunkter. Han siger:
“Nogle har undervist i et par år, andre i 20. Hvis man stopper 25 mennesker ind i et lokale og starter på side et for at slutte på side 200, så vil mange føle, at de spilder deres tid. Nogle vil have behov for større fordybelse på et område, fordi de har vidt forskellig baggrundsviden. Derfor var MOOC oplagt.”
De kombinerer kurserne med fysisk fremmøde, og cirka 70 procent af kommunerne i Region Sjælland har valgt den løsning. Rent geografisk giver det også god mening, fordi afstandene kan være store i regionen. I løbet af to år regner de med at have MOOCs klar til hele læreruddannelsen.
Kommer an på arbejdsgiverne
Troels Storm Olin fra Aarhus Universitet har skrevet speciale om potentialet i MOOCs. Han pointerer, at det største uudnyttede potentiale ligger indenfor efteruddannelse. Alle teoretiske fag – eksempelvis forvaltningsret – kan lige så godt læres ved hjælp af online kurser. Udbredelsen kommer dog an på arbejdsgiverne ifølge Troels Storm Olin.
“Mange arbejdsgivere sender deres ansatte afsted på dyre kurser hos virksomheder, de måske kender eller har fået anbefalet. De ansatte kommer hjem med et fint diplom, og det er håndgribeligt. Med gratis online kurser er det omvendt uhåndgribeligt for arbejdsgiveren. Selvom jeg tror, at MOOCs i nogle tilfælde kan være lige så godt som de dyre kurser.”
LÆS MERE HER: SYDDANSK UNIVERSITET UNDERVISER HELE VERDEN I H.C. ANDERSEN
Lone Guldbrandt Tønnesen fra University College Lillebælt er specialiseret i MOOCs. Hun er enig i, at potentialet er enormt, og pointerer, at arbejdsmarkedet i Danmark er for systematisk til at udnytte potentialet.
“Vi har slet ikke ramt endnu. Jeg tror, det handler om, at vi skal have akkreditering i Danmark. Vi skal have papir på, hvad vi har lavet bagefter.”